jariekilpinen Terävöitetään maahanmuuttopolitiikkaa! Säilytetään lintukotomme!

Asumistuet 1,92 miljardia euroa 2016 ja kasvua 11 % edellisestä vuodesta

Hesarin pääkirjoitus : Vuokrat karkasivat käsistä
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005095098.html

Onhan vuokrat nousseet huimasti, mutta…  Onkohan tähän 11 % nousuun mahdollista muukin selvitys?

Olisi mukava tietää paljonko noususta selvittäisi oleskeluluvan saaneet? Paljonko suomen kansalaisten osuus ja paljonko muiden kansalaisten osuus tästä potista? Paljoko muutos vuodesta 2015 vuoteen 2016 näiden ryhmien välillä?

Itse pahasti pelkään avointen ovien politiikka ja ja piikki auki maahantulijoille on aiheuttanut tämän.

Kasvukeskuksiin missä asuntopulaa , niin ei kannata maahantulijoita asuttaa. Halvemmalla voidaan majoittaa asuntoloissa tai tyhjillään oleviin asuntoihin kasvukeskusten ulkopuolella, mikäli kunta haluaa asukkaita. Kasvukeskuksissa asunnoille on tarvetta työntekijöille, ei kannata antaa asuntoja maahantulijoille. Omia asuntoja vain jos kunnassa tyhjillään asuntoja, muuten asuntola asumista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tuotanoin, mitään faktoja ei siis ole esittää, mutta pahasti pelkäät maahanmuuttajien aiheuttaneen tämänkin?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Maahantulijoita on tullut ja kiinnostaa tietää, että saattaisiko olla osa syynä menojen nousuun että tuli paljon uusia oleskeluluvan saajia? Mutu tuntuma on että tämäkin vaikuttaa ja olisin kiintoisaa tietää. Hesarin uutisessa kun ei osattu huomata josko tämäkin voisi vaikuttaa, niin ajattelin heittää uuden näkökulman keskusteluun ja arvelin että täällä jollain saattaisi olla tietoa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Persujen tapana on syyttää kaikista ongelmista maahanmuuttajia, vaikka ongelma olisi ollut päivänselvä jo ennen niiden saapumista. Se tosin tekee politikan tekemisestä helppoa kun ei tarvitse pohtia ongelmia syvemmin vaan syyllinen on aina valmiina.

Tätä ongelmaa on systemaattisesti rakennettu alimitoitetulla vuokra-asuntotuotannolla ja kaavoituksella kauan. Kiitokset voi osoittaa Kokoomukselle ja Vihreille, joilla suurin valta pk-seudulla on.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

En minä syytä, mutta on päivän selvää kun tänne päästettiin yli 30 000 maahantulijaa ja niille oleskelulupia myönnettiin että he näkyvät tilastossa.

Sitä en pysty sanomaan kuinka paljon nousu johtuu heistä, mutta kuitenkin osittain. Olisi todella kiintoisaa tietää. On tietenkin muitakin syytä , mutta tätä ilmeisintä syytä turha lakaista maton alle. Asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä. eikä piilottaa totuutta.

Oletko sitä mieltä että nämä oleskeluluvan saajat ei millään tavalla ole vaikuttanut maksujen suurenemiseen?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #5

Jari. Syyllistäminen oli ainoa tulkinta kirjoituksellesi. Siitä puuttui syvällisempi analyysi tyystin, mutta syyllinen löytyi kuitenkin sieltä mistä se on aina löytynyt.

Tietysti kaikki kasvanut kysyntä johtaa hinnan kasvuun jos tarjonta ei pysy perässä. Maahanmuuttajt lisäsivät tietysti kysyntää, mutta se on ylittänyt tarjonnan jo pari vuosikymmentä pk-seudulla. Syyllinen löytyy päättäjistä, jotka ovat laiminlyöneet tarjontapuolen, joko tahallaan tai tyhmyyttään.

Maahanmuuttajia on tullut suhteessa paljon myös meille Turkuun. Täällä on tarjonta ja hinnat paremmin hallinnassa, vaikka Kokoomus pyrkii täälläkin vuokra-asuntotonttien rajoittamisella sotkea markkinoita. Kun markkinat eivät toimi kunnolla, pääsee rahastamaan. Se on se Kokomuksen kaverikapitalistisen politiikan tavoite. Kärsijöinä on varmasti suurin osa Perssuomalaisten äänestäjistä, joten jos ajattelette äänestäjiänne, niin maahanmuuttajien syyllistämisen sijasta kannataisi huolehtia tarjonnan parantamisesta niinongelma voisi vaikka ratketakin.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #9

Tässä oli tarkoitus löytää syytä tähän 15 % kasvuun. Onhan vuokra-asunto pulaa pääkaupunkiseudulla ollut.

Nyt oli tarkoitus löytää syytä tähän 15 % nousuun menoissa ja minä edelleen uskon että osa syy nousuun on maahantulijat.

Minä haluan vain tietää ja saada selvyyden siihen mikä on syynä että asumistuki rahat kasvaneet 15%.

Ei maahanmuuttajien asunnot ilmaisia ole Turussakaan ja kyllä ne nostivat tätä summaa tähän 1,92 miljardia euroon, oli teillä puutetta asunnoista tai ei.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juhana Turpeinen

Asuntopula on rahasampo ammattiliitoille, joita johtavat jäsenkirjapoliitikot. Liitot omistavat VVO-vuokrataloyhtiön kautta yli 40 000 asuntoa. Niistä noin 30 000 on vapaarahoitteisia eli VVO määrää vuokrat.

Kun vuokrat nousevat, verovaroista maksettavaa asumistukea pitää korottaa.

Ammattiliitot ovat nostaneet viiden vuoden kuluessa VVO:sta verottomina osinkoina 50 miljoonaa euroa.

Voitot ovat kasvaneet sitä mukaan kuin vuokrat ja asumistuki ovat nousseet. Vuodesta 2008 lähtien osingot ovat viisinkertaistuneet ja asumistuki on kaksinkertaistunut. VVO:n 90 miljoonan euron vuotuinen voitto nostaa joka eurolla asumisen hintaa.

Missä viipyy kansanliike puliveivauksen lopettamiseksi?

Moniko Metalliliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL), Rakennusliiton, Palvelualojen PAM:n, Pron, Opettajien ammattijärjestön (OAJ) ja Teollisuusalojen Teamin jäsen tietää, että heidän omat liittonsa hyötyvät kalliista asumisesta?

Viime viikolla tämä riistäjä Kokoomuslainen Hjallis Harkimo esitti täysistunnossa lähetekeskustelussa lakialoitteeni, jonka ajatus on yksinkertainen: samoin kuin yritysten, ammatti- ja työnantajayhdistysten tilinpäätösten tulisi olla kokonaan julkisia, jotta voitaisiin arvioida, täyttyvätkö niiden toiminnassa yleishyödyllisyyden periaatteet. Nyt verolain soveltamiskäytännön mukaan työmarkkinajärjestöillä ei ole minkäänlaisia velvoitteita avata sijoitus- tai tilitietojaan.

Aloitteen on allekirjoittanut 106 kansanedustajaa, mutta joukossa ei ole yhtäkään sosiaalidemokraattia. Tätä ihmettelen suuresti, sillä oppositiopuolueet kilvan peräänkuuluttavat avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kaikessa yritystoiminnassa. Näköjään heillä ei ole tahtoa puolustaa läpinäkyvyyttä, kun kalikka kalahtaa omaan nilkkaan. Demarit kyllä tietävät, että lakialoitteeni allekirjoittajat ovat oikeassa. Sen voi päätellä siitä, että yksikään demariedustaja ei ollut täysistunnossa paikalla esittämässä vastalauseita. Pelkäsivät ja tiesivät, että heiltä puuttuvat argumentit.

http://blogit.iltalehti.fi/hjallis-harkimo/2017/02...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #6

Asuntopula on rahasmpo kaikille jotka sillä markkinalla toimivat. Tilannetta ei auta yhtään vinkuminen ay-liikkeestä. Se on nähdäkseni joko järjenkäytön jättämistä väliin tai tahallisesti tilanteen hyödyntämistä muuhun käyttöön ja itse ongelman ja juurisyyn pimittämistä. Hjallis on malliesimerkki siitä, että varsininainen ongelma ei häntä kiinnosta. Nolasi vain itsensä kun kaipaamansa tiedot olisivat löytyneet netistä valmiina, mutta ilmeisesti ei osaa käyttää edes googlea.

Miksi Demarit allekirjoittaisivat lakialoitteen, jonka ainoa tarkoitus on harhauttaa keskustelu pois itse ongelman ratkaisemiselta? SDP on hoitamassa tätä Kokoomuksen ja Vihreiden luomaa ongelmaa, ei piilottamassa sen syitä.

Juurisyy on oikeistopuolueiden toimesta tehty surkea asuntopolitiikka vuosikymmnenten ajalta. Kun ei rakenneta tai kaavoiteta vokra-asuntoja niin tämä on täysin looginen ja markkinataloudellinen seuraus. Kysymys kuuluukin, että eivätkö Kokoomus ja Vihreät ymmärrä markkinalogiikkaa, vai ovatko vääristäneet markkinat tahallaan?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #8

Juhana Turpeinen

Minun muistini mukaan näistä asuntoasioista on ollut lähinnä vastuussa SDP vuodesta 1983 alkaen. Ympäristöministerit Matti Ahde ja Kaj Bärlund. Varsinaisen asuntoministerinä Krista Kiuru ja Pia Viitanen.

Kokoomuksesta voit moittia vain Jan Vapaavuorta joka oli asuntoministerinä 2007-2011. Vapaavuoren ajalta minun mieleeni tulee Sipoo päätös jolla oli metropolialueen kehittämisen kannalta merkittävin yksittäinen ratkaisu kymmeniin vuosiin.

Ratkaisu loi edellytykset seudun tasapainoiselle kehitykselle, asuntotilanteen helpottamiselle, yhdyskuntarakenteen eheyttämiselle.

Asuntoministeri Krista Kiuru ei osannut muuta kuin todeta, että kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute on sietämätön. Tästä lausunnosta alkoi yleishyödyllisten asuntorakentajien kulta aika. Yleishyödyllisyyslakia muutettiin niin, että asuntorakentamisesta tuli pettämätön Sampo.

Pia Viitasen ratkaisuna asuntopulaan oli kehittää yhteisöllisyyttä ja rakentaa talojen kellaritiloihin asukkaille kerhotiloja.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #11

Oleelliset toimijat eivät edes ole ministereitä kaavoituksen ollessa kunnan monopoli. Kunnat omistavat myös omat vuokrayhtiönsä, jotka ovat markkinoihin vaikuttamisen ykkösinstrumentti. Turussa kunnan yhtiön vahva asema on taannut sen ettei vastaava rahastus ole onnistunut meillä. Siitä, että tilanne on lähtenyt lapasesta pk-seudulla, voi syyttää ihan paikallisia poliitikkoja. Siellä SDP:llä ei ole ollut riittävästi valtaa tämän ongelman ratkomiseen kun Kokomus ja Vihreät ovat kärkipuolueita.

Toivottavasti tilanne muuttuu kuntavaaleissa ja valta palaa meille, jotka olemme valmiita ongelmia korjaamaan.

Ongelmahan ei ole millään lailla uusi. Kaikki hälytysmerkit olivat ilmassa jo vuosituhanen alussa ja kun itse muutin muutamaksi vuodeksi Espooseen 2005 oli ongelma jo ilmeinen. Ratkaisuhalua vain on pk-seudun kuntapoliitikoilta puuttunut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #6

Tutkippa paljonko on vuokra-asuntoja
Nuorisosäätiöllä
http://yle.fi/uutiset/3-9114225
Kas kun Harkimo ja E.Lehti ei tästä puhu mitään ? Onko kok kimpassa bisneksessä?

-Kepun Vähätiitolla/Tarve-asunnot .Nykyinen TA-asunnot jolle VVO myi 8 000 asuntoa.
(Vähätiitto sai -70-05 100% 3 000 vuokta-asunnotojen tuotosta.Nyt 40% 11 000 asunnon tuotosta.)wikipedia

Vilkases paljon Kepukuntien 204 kuntasäätiöiden asunnot on tuottanut.
Samoin Rakennusliike SATON .

Äläkä vain väitä että VVO on ainoa ara-rahoilla ,veroton säätiö .
Siinäkin enemmistö osakkeet on EK/SAK 50% kummallakin eläkeyhtiöiden kautta.

SRK ,Attendon hoivakodit asukkaat saa myös asumistukea.Kuten TOAS opiskelijoiden vuokra-asunnot.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Solakivi, Turpeinen ja Kilpinen,

On kenties ymmärrettävää, että Turpeinen ei myönnä asuntopulan kasvavan sitä mukaa, kun kysyntä maahanmuuttajien myötä kasvaa, vaan demarina hän pitää syinä vain markkinamekanistisia syitä.

On ymmärrettävää, että Solakivi epäilevänä Tuomaana perää Kilpiseltä "faktoja" sille, miksi hintojen nousu johtuisi maahanmuutosta.

On vaikea ajatella, että hintojen nousu ei olisi heijastusta kysynnän kasvusta, ja kysyntä puolestaan kasvaa, kun väestökin maahanmuuton mukana paisuu.

On siis täysin johdonmukaista pitää hintojen nousun eräänä syynä maahanmuuttoa, joka on kohdistunut erityisesti kasvukeskuksiin.

Kokoomus ja oikeisto laajemminkin pitävät maahanmuuttoa suotavana, koska se parantaa asuntokeinottelijoiden ja pääomasijoittajien asemaa, kun hinnat nousevat.

Ja vasemmisto puolestaan antaa kysyntää sekä hintojen nousua lietsovalle maahanmuutolle tuen, jolloin Kokoomus kiittää!

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kyllähän tietenkin hintojen nousuakin tapahtunut.

Pääasia oli kun asumistuet nousseet 1,92 miljardiin viime vuonna ja nousua 15 %, niin yksi selittävä tekijä kun maahanmuuttajia tullut lisää maahan niin myös asumistuen määrää on myönnetty enemmän mikä on osasyy asumistuen määrän kasvuun.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tietysti maahanmuutto vaikuttaa kysynnän kasvuun siinä missä maan sisäinenkin muutto. Kysynnän kasvuun vain ei ole vastattu koko tällä vuosituhannella, joten nyt tulleita maahanmuuttajia on turha siitä syyllistää. Tästä ongelmasta ei missään nimessä saa siirtää vastuuta pois niiltä toimijoilta, jotka ovat tarjontapuolen rajoittamisesta olleet vastuussa. Jos sallimme sijaissyyyllisten haukkumisen, tilanteen korjaaminen todennäköisesti jää hoitamatta. Painetta vaan vastuullisille tai vastuulliset vaihtoon.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #16

Eihän maahanmuuttajat ole syypäitä vaan ne jotka pitäneet piikin auki. Ne jotka edelleenkin haluavat pitää auki piikin, mutta ei kerro mistä rahoitus.

Tämä on huolestuttavaa kehitystä että joitakin kuluja ei uskalleta laittaa kiinni. Miten jotkut voi säästää suomalaisilta mutta sitten ei voi säästää muun maan kansalaisilta. Pitää rehellisesti sanoa mistä rahat, ei voi vaan jakaa rahaa , pitää olla vastuu. Jos haluat päästää kaikki tänne, kerro mistä säästä keneltä otat pois?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #17

Tulkitsen nyt niin, että haluat piikin kiinni ja köyhät kaduille nukkumaan. Se toki varmaan korjaa markkinahintoja aika rajustikin alaspäin, mutta sosiaaliset kustannukset räjähtävät käsiin. Rahoitus tulee veroista, minkä oikeisto tätä kuplaa rakentaessan ja rahstuksen kiilto silmissään ilmeisesti taas unohti. Se on sitä erityistä taloustaidottomuutta.

Vastuuta ei missään nimessä ole kenenkään hylkääminen millään perusteilla. Miten ihmessä maahanmuuttajien kiusaaminen korjaisi markkinahäiriön? Ja jos hylkäämme maahanmuuttajat, niin missä vaiheessa hylätään ne köyhät Perussuomalaiset. Ai niin, Persuthan jo hylkäsivät ne kun piti Soinn päästä hillotolpalle. Kun katsoo ketä Perussuomalaisia on pk-seudulla äänestänyt niin hehän siellä kärsijöiden eturintamassa ovat. Joten jos olette kannattajienne asialla, niin kannattaa keskittyä ongelman hoitoon. Jos taas ette osaa muuta kuin syyllistää maahanmuuttajia, niin kannattajille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin äänestää vasemmistopuolueita.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä se on vihervasemmisto joka on tuhoamassa hyvinvointivaltiota. Kun ei ymmärrä rahaa ei riitä kaikille. Jokaisen valtion ensi sijainen huoli pitäisi olla omista kansalaisista.

Perussuomalaiset pitää huolta köyhistä suomalaisista.

Laittomille maassa oleville ei voi tarjota palveluita vaan on otettava kiinni ja poistettava poliisin toimesta. Liiallinen maahanmuutto ei ole hyväksi ja aiheuttaa ongelmia. Ruotsissakin jo herätty huomaamaan ja kiristetty sääntöjä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #19

Perussuomalaiset pitävät huolta köyhistä suomalaisista heittämällä heidät kadulle asumaan - niin minä ainakin viestisi ymmärrän. Mutta sehän se teidän poliittinen positio nyt on, että olette apupoikana köyhiä kurittamassa ja pitämässä älämölöä maahanmuuttajista. Lähinnä savuverhoa teette tuolle kaverikapitalistiselle kuppaukselle joka tämän asunto-ongelman taustalla on. Osaisitte edes hävetä.

Rahaa on kun sitä ei haaskata turhuuksiin ja poliitikot hoitavat oman työnsä. Jos meillä on varaa laitta yritystukiin ja maataloustukiin miljardeja, niin köyhien asuttaminen on siinä leikissä pieniä rahoja.

Jokaisen valtion todellakin pitää pitää ensisijaisesti huolta omista kansalaisistaan. Se ei toteudu kiusaamalla maahanmuuttajia, vaan hoitamalla yhteisiä asioita niin että kansalaiset tulevat huolehdituiksi. Jos yhteisten asioiden hoito ei ole teillä tavoitteena, vaan maahanmuuttajien kiusaaminen, niin politiiikka eli yhteisten asioiden hoito on teille aivan väärä laji.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #20

Viime vuonna meni yli miljardi euroa maahanmuuttajiin, onko sinusta oikein että laitettiin?

Kukaan ei puhu kisaamisesta, mutta jos ei ole rahaa, niin pitää sanoa meillä täyttä. Maailmassa on miljardeja köyhiä kaikkia ei voi auttaa.

Minusta tärkeintä huolehtia hyvinvointivaltiostamme, eikä antaa tuhoutua sen takia että ei osata sanoa että, meillä ei ole varaa ja pitää piikkiä auki, kun omalta väeltä vähennetään etuja. Minulle oma kansa on tärkein.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #21

Sori mutta en usko. Tuo rahan vähyydestä valittaminen on vain tekosyy sitten vähentää sitä sieltä missä se sattuu juurikin niihin omiinkin kansalaisiin. Rahaa ei vähennetä sieltä missä se on turhaa ja haitallista, kuten yritys- ja maataloustuet. Perussuomalaisten tehtävänä on vain hokea tuota piikki on auki ja osoitella maahanmuuttajia samalla kun Kok ja Kepu vievät ne rahat niiltä teidän äänestäjiltänne.

Te haluatte viedä mahanmuuttailta, mutta samalla sitten viedään niiltä teitä äänestämään hassahtaneilta köyhiltä. Mutta eihän teillä ole hätää kun siitäkin sitten syytetään maahanmuuttajia ja viedään taas lisää.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #24

Kielteisen oleskeluluvan saaneet ei saa mitään palveluita kunnalta tämä vähentää jo kustannuksia. Samaten että ei oteta lisää ja laitetaan piikki kiinni.

Kerjäämiskielto ja palveluiden lopettaminen kerjäläisille. On järjetöntä tarjota majoitusta ja muita palveluita kerjäläisille. On päivä selvää että heidät pitää lähettää kotimatkalle toisen maan sosiaalihuoltoa ei saa rasittaa.

Omilta kansalaisilta ei tarvitse säästää jos se yli miljardi mikä hassattiin maahantulijoihin olisi käytetty oman maan kansalaisiin.

Ei kaikki yritys- ja maataloustuet ole turhia.

Tämä menee nyt vähä jo aiheen yli.

Kysehän oli asumistuet kasvoivat osittain näiden maahantulijoiden vuoksi ja oli vaan ihmetys kuinka paljon meni?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun sorvataan asumistukea myös hyvätuloisille-14 ei mikään ihme että asumistukimenot nousee. Varallisuusraja poistettiin.
Ilmoittaa vain pienen työtulon ,muut tulot esim.yrityksen piikkiin.

Olikohan tulonsiirron tarkoitus korvata verovaroista ,poistuvaa korkovähennystä asuntolainoista?

Risto Salonen

Niinkuin haluaisin, että väite olisi totta, niin luvut eivät oikein passaa:
Asumistuki kasvanut 11%, asumistukea saa lähes 860 000 (joulukuu 2016)ja maahantulleita 30 000. Ei 30 000 voi kasvattaa summaa 11%.
Huolestuttavaa sensijaan on se, että eläkeläisiä oli luvussa 200 000.
Positiivista se, että summa on "vain" kaksinkertaistunut vuodesta 1996 (0.9 vs 1.9).

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Eihän siinä sanottukaan että kaikki 30 000, koska kaikki niistä ei ole vielä saanut oleskelulupaakaan, mutta….

Kuinka paljon tuosta kasvusta on maahanmuuttajien osuutta, se olisi mielenkiintoista tietää?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vaikea sitä on luotettavasti selvittää. Kustannustason nousu kun riippuu aika paljon siitä, minkä verran markkinoita paikallisesti hämmennetään. Se taas ei riipu suoraan tulijoiden määrästä vaan kysynnän ja tarjonnan laeista. Jos vapaita vuokra-asuntoja ei ole alun alkaenkaan tarjolla, voivat tulokkaat nostaa yleistä vuokratasoa huomattavastikin, mikä sitten voi heijastua muidenkin asumistukien määrään.
Jos tulijat eivät sotke markkinoita lainkaan, silloin kustannus on vain normaalit asumistuet x tulijoiden määrä. Sellaista tilannetta tuskin missään on, koska kyse on kuitenkin busineksesta - siirtolaisteollisuus on kymmenien miljardien business eu-tasolla.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Kuvio menee suurin piirtein näin:

Asuntojen hinnat ovat nousseet rajusti viimeisen 10 vuotta. Miksi? Koska korot ovat laskeneet nollaan.

Tästä seuraa se, että ammattisijoittajat (joilla on ongelmia löytää sijoituskohteita osakkeiden kalleuden ja korkosijoitusten vähäisten tuottojen vuoksi) ovat olleet ja ovat erittäin aktiivisia kiinteistö- ml. vuokra-asuntomarkkinoilla.

Näiden sijoittajien tuotto-odotus on noin 5 prosenttia. Kun (sijoitus)asunnon ostohinta on noussut ja nousee, tällä ei ole ollut vaikutusta vaadittuun tuottoprosenttiin eli vuokraan.

Näin asunnon hinnan-/arvonnousu on siirtynyt suoraan vuokriin.

Lisäksi päälle kysyntä/tarjontatilanne sekä se, että Kelan maksama vuokratuki 'seuraa' (tai on ainakin tähän ati seurannut) orjallisesti vuokratason nousua ...

.. soppa on valmis!

Miten tämä kehitys katkaistaan onkin hankalampi kysymys.

Pekka Iiskonmaki

Asumistuet pitää lopettaa ja vuokratulot asunnoista verovapaiksi kaikille.

Kiinteistövero pitää lopettaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Persut lupaa lopettaa veneveroista lähtien kaiken verottmisen.Ne löysi nyt ennen kuntavaaleja Lemminkäisen Sammon . Nyt ei enää veroja tarvita mihinkään.

Kun "rukousaamiaisella Pipliakin sanoo:
Työtä sinun on tehtävä leipäsi eteen :
Jotta saat palkkaa ostaa nisuset City-Marketista"!

Ja jo Herodes pani puusepän verolle pitääkseen valtakuntaansa yllä verovaroilla.

Niin PS Linströmmi muunsi tuon Työn 0 eurolla ja leipä Hurstin leipäjonosta.

Meidän" Herodekset" maksaa edm. työn verovaroista. Ei niin että palkasta tulisi veroja yhteskunnan ylläpitoon.

Pekka Iiskonmaki

#28
Suomen ongelma ei ole verojen määrä, vaan niiden holtiton käyttö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset